Oprostite, a po veljavni zakonodaji vas moramo vprašati ali soglašate z uporabo piškotkov na naših straneh?   Več informacij

  UMETNOKOVAŠKA OBRT IN TRGOVINA, KROPA, D.O.O.

UMETNOKOVAŠKA OBRT IN TRGOVINA,
KROPA, D.O.O.

telefon +386 4 5337 300

kontakt info@uko.si

home email
sl en
 
 
 

UKO KROPA UMETNOST KOVANJA S TRADICIJO

Kropa je bila leta 1953 prvi kraj na Slovenskem, ki je bil v celoti zaščiten oziroma razglašen za spomenik narodne dediščine. Slovenska peč, vigenjc Vice, mogočne fužinarske hiše, med katerimi izstopajo Klinarjeva hiša v kateri je danes Kovaški muzej, Pibrovčeva in Mazzolova hiša predstavljajo s celotnim  trškim jedrom  edinstven spomenik železarstva na naših tleh. Edinstvena fužinarska arhitektura si podaja roko z ostanki tehniške dediščine in bogatim kulturnim in etnološkim izročilom.

Najstarejše arheološke najdbe nam posredno pričajo, da so se naši predniki na področju današnje Krope naseljevali že v antični dobi. V XIII. stoletju je blizu izvira hudourniškega potoka Kroparica obratovala t.i. Slovenska peč; najstarejša talilna peč te vrste v Evropi. Stoletje kasneje so kroparski železarji postavili še eno in po njej se je kraj nekaj časa imenoval tudi »Alte hammer« (staro kladivo). Kroparji so leta 1481 na mestu stare lesene cerkve postavili novo, zidano in jo posvetili sv. Lenartu, zavetniku Krope. Pomembnost železarstva, v primeru Krope lahko govorimo o poti »od rude do žeblja«, je botrovala, da bodoči nemški cesar Ferdinand I. leta 1550 s posebnim rudarskim redom Kropi podeli posebne pravice, ki so temelj svojevrstne železarske, fužinarske, kovaške komune.

V XVII. in XVIII. stoletju beležimo »zlato dobo« kroparskega kovaštva; preko 130 različnih vrst in velikosti žebljev je sloves Krope poneslo po deželah celotnega Mediterana. Žeblji za prodajo, umetniško izražanje v železu pa so Kroparji ohranjali zase. Železna polkna in vrata, kljuke in mreže so že v tedanji dobi krasile kroparske hiše. To izročilo, prvih neznanih in neimenovanih umetniških kovačev, je od konca XIX. stoletja, ko je razvoj dokončno pokopal klasično fužinarstvo, je vse do današnjih dni ohranilo žlahtno izražanje v železu.

Ko je leta 1894 v Kropi ustanovljena žebljarska Zadruga zaustavila propadanje Krope, je hkrati postavila tudi temelje načrtnemu delu na področju umetniškega kovaštva. Izobraževanje v tujini in doma je v naslednjih desetletjih povzdignilo kroparsko umetniško kovaštvo na zavidljivo raven še posebno z deli velikega mojstra kladiva in peresa Joža Bertonclja. Leta 1956 se je oddelek umetniškega kovaštva bivše Zadruge, kasnejšega Plamena, preoblikoval v samostojno podjetje, UKO Kropa.

 Danes podjetje UKO, Kropa, d.o.o. kot naslednik neprecenljive dediščine kroparskega kovaštva, vstopa v novo tisočletje z novo vizijo umetniškega kovaštva. S stalnim sodelovanjem oblikovalcev in umetnikov z umetnostnimi kovači stremi k preseganju arhaičnih oblik kovaškega izražanja in odpira nove perspektive umetniškemu kovanju..

 

NE SPREGLEJTE

predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa
predstavitev UKO Kropa


RSS channel Aktualne novice in obvestila


Ni novic za prikaz 

 

Predstavitev UKO Kropa, kovaštvo, kovanje, kovani izdelki

uko kropa, kovaštvo, kovanje, kovani izdelki